Yoğurtlu Poğaça

yoğurtlu poğaça tarifi
yoğurtlu poğaça tarifi

 

Yoğurtlu Poğaça

Evde süt kalmamıştı; sütsüz poğaça yapmaya karar verdim, yoğurtlu poğaçayı denedim ve sonuç çok güzel oldu. Bu ölçülerle yapacağınız poğaça, istenilen lezzet ve yumuşaklıkta (pamuk gibi) olacaktır.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı yoğurt (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yumurta (akı hamur içine; sarısı üzerine sürmek için)
  • 1 paket kuru maya
  • 6 su bardağı elenmiş un (kontrollü eklemekte fayda var)
  • Çörek otu-susam karışımı (üzerine serpmek için)

Yapılışı:

Toz şeker, kuru maya ve ılık suyu bir kapın içine alıp iyice karıştırıyoruz ve 15 dakika mayalanmak üzere üzerini streç film ile sıkıca kapatıyoruz. (Mayalama işleminin güzel olabilmesi için suyun ılık olması ve diğer malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiği hususu önemlidir.)

Mayalandırma işleminden sonra, yoğurt, su, sıvı yağ, tuz, şeker, yumurta akını da ilave edip karıştırıyoruz. Sonrasında 6 su bardağı elenmiş unu, yavaş yavaş kontrollü bir şekilde döküyor ve istenilen kıvama ulaşana kadar iyice yoğuruyoruz.

Yoğrulan hamurun üzerini tekrar streç film ile kapatıyoruz ve etrafını bez ile örtüp 45 dakika kadar tekrar mayalamaya bırakıyoruz.

Mayalanmış olan hamurdan, istediğimiz büyüklükte parçalar kopartıp; yağlı kağıt serdiğimiz tepsi üzerine dizerek, 45 dakika kadar tekrar son bir kez mayalanmaya bırakıyoruz (tepside mayaladığımız için buna tepsi mayası denmekte.)

45 dakika süren mayalanma işleminden sonra, yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürüp; çörek otu ve susam karışımını yoğurtlu poğaçalarımızın üzerine serpiyoruz. (Sadece susam ya da çörek otu da kullanılabilir, ben ikisini karıştırarak serpmeyi tercih ettim.)

Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik, alt-üst ayarda olan fırında yoğurtlu poğaçaların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu yaklaşık 30 dakika sürecektir. Ama bu sürenin fırından fırına göre değişeceğini hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden, gözetim altında pişirmenizi tavsiye ederim.

Poğaçalarımızı fırından aldıktan sonra, poğaçaların daha da yumuşak olmasını isterseniz üstlerini temiz bir bezle örtebilirsiniz.

Ilıdıktan sonra, poğaçalar servise hazır hale gelecektir.

Yanına da çay demledikten sonra, ister sade olarak, isterseniz içine krem peynir, lutenitsa (tarifi de mevcut: https://annelikzordediler.com/lutenitsa-nasil-yapilir/ ) gibi şeyler sürerek ya da tatlı olarak tüketmek isterseniz çikolata, reçel sürerek tüketebilirsiniz. Tatlı ya da tuzlu fark etmez, her iki tat da poğaçaya çok yakışacaktır 😉 Ben, içine bir şeyler sürebilmek için sade olarak hazırladım; siz isterseniz peynirli, patatesli gibi iç harç hazırlayarak da deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz