Hamilelikte Sebze Tüketimi

hamilelik
hamilelik

Hamilelikte Sebze Tüketimi

Hamilelik süresince annenin sağlıklı beslenmesi, fetüsün büyümesi ve gelişimiyle olduğu kadar annenin sağlığı ile de yakından ilgilidir. Hatta hamilelik sonrasında da süt verimini oldukça etkilemektedir.

Hamilelik döneminde annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonucunda; bebeğin boyu, kilosu, fiziksel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle de 1. trimester döneminde bebeğin beyin yapısı şekillendiği için, annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi bebeğinde kalıcı zihinsel problemlere yol açabilmektedir. Dolayısıyla annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, anne karnındaki bebek için oldukça önem taşımaktadır. Sebzeler de, bu yeterli ve dengeli beslenme görevinde, büyük bir rol üstlenmektedir.

Sebzeler; lif, mineral, ve antioksidan içermektedir. Düzenli sebze tüketen hamilelerin, bağışıklık sistemi daha güçlü olmaktadır. Hamile kadın, daha çok performans harcadığından dolayı kendini yorgun hissedecektir. Sebzeler sayesinde ise kendilerini daha canlı ve aktif hissedebilmektedirler. Ayrıca hamilelik boyunca salgılanan hormonlar sebebiyle bağırsak hareketleri yavaşladığından dolayı, sebze tüketimi kabızlık problemine de iyi gelmektedir.

Hamilelik süreci boyunca, her gün farklı sebzelerden yemeye dikkat edilmelidir. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Çünkü bu gruptaki sebzeler; A ve C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve folat açısından oldukça zengindir. Hamilelik dönemi boyunca her gün için 1 sebze çeşidi (brokoli, roka, ıspanak, pazı, tere, pancar, arapsaçı gibi Ege otları vs.) tüketimine özen gösterilmelidir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, diğer sebzeler (sarı sebzeler: havuç , balkabağı vs.; diğer sebzeler: kereviz, kabak, fasülye, börülce, turp vs.) ile zenginleştirilebilir. Çünkü bu tür sebzelerden de A, C vitamin ihtiyaçlarımızı kolaylıkla karşılayabilmekteyiz.

Sebzeleri, zeytinyağı ile harmanlamak; vitaminlerin emilimini arttırmaktadır. (Ancak zeytinyağını, sebzeler piştikten sonra eklemek daha yararlı olacaktır.) Ayrıca, sebzelerin üzerine limon sıkmak demir emilimini arttıracaktır.

Özellikle hamilelik döneminde yenilmesi gereken sebzeler şunlardır:

Yeşil Biber: C vitamini açısından çok zengindir. Mevsiminden dolayı özellikle yaz aylarında kahvaltı ve salatalarda bol bol tercih edebilirsiniz.

Ispanak: Demir açısından çok zengindir. Yoğurt ile birlikte tüketilmesi, demir emilimini azaltmamaktadır. Çiğ olarak salatasını yaparsanız, vitamininden de yararlanabilirsiniz.

Semizotu: Omega-3 kaynağıdır. Hamilelik sürecinde ve hatta sonrasında da (emzirme döneminde de geçerli) haftada 2-3 kez tüketmekte fayda vardır. 

Brokoli: C vitamini, antioksidan ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Mevsiminden dolayı özellikle kış aylarında haftada 1-2 kez tüketmekte fayda vardır. 

Bamya: Bağırsakların dostudur ve bu yüzden haftada 1 kez yenilmesi faydalıdır.

Uyarı: Otları tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü bazıları su atımını hızlandırabilmektedir. Bu yüzden nane, maydanoz gibi yeşillerin tüketimine dikkat edilmelidir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz