Normal Doğum mu? Sezaryen Doğum mu?

doğum
doğum

Normal Doğum mu? Sezaryen Doğum mu?

Bu soruya yanıt vermeden önce, sezaryen doğumun ne olduğu, hangi durumlarda tercih edilmesi gerektiğini ve dünyadaki seyrinden bahsetmek istiyorum.

Doğumun normal seyretmediği durumlarda karnın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi işleme sezaryen doğum denmektedir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Yöntemi Tercih Edilmelidir?

Bazen normal doğum yapmak doğru bir tercih olmayabilir. Doğum süreci normal şekilde ilerlemiyorsa, , bebeğiniz ters pozisyonda ise, bebeğinizin başı istenilen poziyonda değilse, bebeğinizin anormal bir kalp atış düzeni – ciddi bir sağlık sorununuz – plasentada bir problem – göbek kordonuyla ilgili bir sıkıntı – bebeğinizin sağlık problemi – sezaryen geçmişiniz VARSA; çoğul gebelik söz konusu ise,  bebeğiniz çok iri ise  sezaryen yöntemi ile doğum tercih edilmektedir.

Türkiye’nin Sezaryen Yöntemi ile Doğumda Dünya’daki Yeri

Batı Avrupa ülkelerinde sezaryen yöntemi ile yapılan doğumlar tüm doğumların % 27’sini oluşturmaktadır. OECD ülkelerinde ise bu oran % 26,6’dır.  Ülke bazında örnekler verecek olursak;


İzlanda % 15,2

İsrail % 15,4

Hollanda % 15,6

Finlandiya % 15,8

İsveç % 16,4

Norveç % 16,5

Belçika % 20,2

Fransa % 20,8

Danimarka 22,2

İngiltere % 23

İspanya % 25,2

Kanada % 26,3

İrlanda % 28,5

Avusturya % 28,8

Almanya % 30,9

Amerika % 32,5

Polonya % 34,6

Portekiz % 35

Kore % 36

İtalya % 36,1

Şili % 44,7

Meksika % 45,2

TÜRKİYE % 50,4


Sezaryen yönteminin tercih edildiği doğumlar, dünya genelinde artmıştır. Genel olarak oranlara  baktığımızda; bebek sağlığında önemli  bir etken olan normal doğum yöntemi yerine, sezaryen yönteminin tercih edilmesi oldukça şaşırtıcıdır. Özellikle Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde en fazla sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke konumundadır. Türkiye’de bu oran;

özel hastaneler > üniversite hastaneleri > kamu hastaneleri biçiminde sıralanmıştır.

Türkiye’de  sezaryen ameliyatının tercih edilmesindeki faktörler şunlardır:– sezaryenin daha risksiz bir ameliyat olduğuna inanılması ya da inandırılması,

– sezaryenin daha kısa sürede ve kolay gerçekleşmesi,

– doktorların risk almak istememesi

– özel hastanelerin finansal gerekçelerle sezaryen yöntemi ile doğuma teşvik etmesi

Normal Doğum mu? Sezaryen Doğum mu?

Almanya’da yapılan bir araştırma (Die Techniker Krankenkasse adlı sağlık sigorta kuruluşu tarafından yapılmış.) şunu ortaya koymuştur:

Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin daha yüksek sağlık risklerine maruz kalmaktadır. 2008 yılında doğan 39 bin bebek, 8 yaşına kadar araştırmaya tabî tutulmuştur. Bebeklerde ilk birkaç yıl sık sık karşılaşılan 19 hastalık grubunda (6 tanesi gelişim ve davranış bozuklukları), sezaryen yöntemi ile dünyaya gelenlerde hastalanma riskinin daha fazladır.

Bu sağlık sigorta kuruluşunun yönetim başkanı olan Jens Baas, zorunlu kalmadıkça (çoğul gebelik, bebek makat gelişi, bebekte anormallik gözleniyorsa, bebek stres altında ise gibi) sezaryen yöntemi ile doğumun tercih edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Şöyle ki; sezaryen yöntemi ile doğan bebekler ile  normal doğum yöntemi ile doğan bebekler mukayese edilecek olursa:

Sezaryen yöntemi ile doğan bebeklerde;

– Hafif ve orta derecede gelişim bozuklukları % 9,

– Kronik bronşit riski  %10,

– Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ihtimali ise % 16 daha fazladır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz