0-5 Yaş Arası Çocukların Gelişim Özellikleri Nelerdir?

çocuk gelişim dönemleri nelerdir
çocuk gelişim dönemleri nelerdir

0-5 Yaş Arası Çocukların Gelişim Özellikleri Nelerdir?

Doğumdan ölüme kadar insanlar, belli yaşlarda birbirinden farklı evreler ile yüzleşmektedirler. Çocukluk döneminin ilk 5 yıl gelişim süreci aşağıdaki tabloda özet halinde sunulmuştur. Belirtiler ve verilen yaşlar yaklaşık değerdedir ve yol gösterici olarak verilmiştir. Gelişim evrelerinde değişiklikler görülebilir, bu farklar normaldir. “Çocuğum anormal mi?”,  “Bir sıkıntı mı var?” diye evhamlanmayın. Çocuğunuza her daim,  zaman tanıyıp; fırsat sunun.

MOTOR

GÖRME/MOTOR

DİL/KONUŞMA

SOSYAL DAVRANIŞ

1. ay Yüzüstü dururken başını hafifçe kaldırabilir, olduğu yerde emekleme hareketleri yapabilir. Eli genellikle yumruk şeklinde sıkılıdır. Sese tepki gösterebilir. Bu tepkiler göz kırpma, hareket ve sıçrama biçiminde olabilir. Karşısındaki insanın yüzüne bakabilir.
2. ay Başını 90 derece dik tutabilir. El artık yumruk şeklinde değildir. Konuşulunca veya meşgul olununca gülümser. Etrafı ilgi ile seyretmeye başlar.
3. ay Yüzükoyun pozisyonda kolları üzerine yaslanarak gövdesini kaldırabilir. Başını dik tutma hareketini rahatlıkla gerçekleştirir. Elleri genellikle açıktır. Eşyaları  yakalayıp kendine doğru çekebilir. Keyifli olduğuna dair sesler çıkarır. Tanıdığı kişilere veya nesneye uzanabilir. Beslenme hazırlığını anlar.
4. ay Destekle oturmaya başlar. Nesneyi almak için iki kolunu birden kullanabilir. Masa üzerindeki ilginç bir eşyaya dokunabilir. 5 aylıkken sesleri ayırt etmeye başlar. Zil sesine başını çevirir. Agu-agu sesleri çıkarır. Etrafını seyretmekten zevk aldığını anlayabilirsiniz.
6. ay Sırtüstü pozisyondayken yüzükoyun dönebilir. Desteksiz oturabilir. Yatar durumda iken ayağını ağzına götürebilir. İki elini ayrı ayrı kullanabilir. Eşyayı bir elinden diğerine geçirebilir. Tek heceli sesler çıkarır. 7 aylıkken “baş baş” işareti yapabilir. Yabancıları yadırgamaya başlar. El çırpma oyununu anlar, yapar.
9. ay Emekleyebilir. Ayağa kalkabilir. Ayakta durmaktan keyif alır. Baş ve işaret parmakları ile küçük bir eşyayı alabilir, biberonu tutabilir, parmakları ile yiyebilir. Sesleri taklit eder. 10 aylıkken bazı sesleri anlayarak söyler. (Baba, mama gibi) Gözünüzü dört açmanız gereken dönem başlar. Çünkü, etrafı karıştırmaya başlar.
12. ay Yardımsız veya yardımla yürüyebilir. Oturduğu yerde kendi kendine dönebilir. Baş ve işaret parmaklarını kullanır. Nesneyi yere atar. Oyuncakları elinden bırakır. Basit emirleri anlar ve yapar. 2 kelime söyleyebilir. Başkalarının hareketlerini taklit etmeye başlar. Giyinirken size yardımcı olur.
15. ay Rahatça yürür, emekleyerek merdiven çıkar. Öğretildiğinde iki küplü kule yapabilir, taklit olarak yazı karalar. Basit emirleri anlar ve yapar. 4-6 kelime söyler. Anlaşılmayan sözleri konuşur gibi sıralar. Kelime salatası yapar. Altını ıslattığı zaman annesine haber verir.
18. ay Koşabilir. Ayakta iken düşmeden oyuncağını fırlatabilir. Kitap yapraklarını ikişer, üçer çevirebilir. Kaşığını doldurarak kendisi yemek yiyebilir. 7-20 kelime bilir. Vücudunun en az bir parçasının adını bilir ve eliyle gösterir. Kelime salatasına anlaşılır sözler katmaya başlar. Anne-babasını taklit eder (yer süpürme, toz alma gibi). Diğer çocuklarla oyun oynayabilir.
21. ay Çömelebilir, merdiven çıkabilir. 5 küplü kule yapabilir. Bir bardağı tutarak kendi kendine bir şey içebilir. 3-5 vücut bölümünü bilir. İki kelimeli cümle kurabilir. Yemek ve tuvalete gitme isteklerini işaret veya kelime ile belli etmeye başlar.
24. ay Yardımsız merdiven inip çıkabilir. Kitap yapraklarını teker teker çevirir, ayakkabılarını ve pantolonunu çıkarabilir. 50 kelime bilir. 2 kelimeli cümle kurabilir. 3 zamir bilir (ben, sen, biz) Resimlerdeki eşyaların isimlerini söyleyebilir. Çatal ve kaşığı rahatça tutup kullanabilir.
2.5 yaş Sıçrayabilir, topu başının üstünden atabilir. Düğmeleri çözebilir, kalemi büyüklere benzer şekilde tutmaya başlar. Çoğul geçmiş zaman kullanmaya başlar. “Ben” zamirini genellikle doğru kullanır. Adını ve soyadını söyleyebilir.
3 yaş Üç tekerlekli bisiklete binebilir. İki ayağını kullanarak merdiven çıkabilir. Kısmen kendisi giyinebilir. Söylenince gidip ellerini yıkayabilir. Olayları anlatmaya başlar. Cinsini bilir. Oyuncaklarını paylaşır, çocuklarla oyun oynar.
4 yaş Sıçrayabilir, tek ayak üzerinde durabilir. Düğme ilikleyebilir. Topu yakalayabilir. Renkleri bilir, şiir veya şarkı ezbere söyleyebilir. Hayalî masallar anlatmaya, grup oyunlarına katılmaya başlar.
5 yaş Tek ayak üzerinde sıçrayabilir. Alçak engellerden atlayabilir. Ayakkabılarını bağlayabilir. Bıçakla ekmek üzerine yağ sürebilir. Adını yazabilir. Anlamadığı kelimeyi sorar. Yarışmalı oyunlara katılmaya başlar. Kurallara uyar, ev işlerine yardım etmek ister.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz