Bebeğiniz Nerede Uyumalı?

bebek nerede uyumalı
bebek nerede uyumalı

Bebeğiniz Nerede Uyumalı?

Bebek nerede uyumalı” sorusuna karşılık, bir soru daha soralım: “Bebek ne zaman uyur?” Zamanı biraz daha geri sarıp, tekrar şu soruyu soralım: “Anne karnında iken bebekler ne zaman uyur?” Bebeğinin hareketlerini dikkatli gözlemleyen anneler, bu sorunun cevabını da bilirler. Anne karnındaki bebekler, canları her istediği zaman uyurlar; ancak çoğu zaman anne aktif hareket ediyorken; yürüyorken bebek sallanarak (beşik etkisi gibi) daha uzun uyurlar. Annenin hareketsiz kaldığı, özellikle uyuduğu gece saatlerinde ise bebekler daha fazla uyanıktır.

Bebekleriniz özellikle ilk aylarda huzurlu bir ortamda, güvenle bağlandığı annesinin yanında, sağlığı ile ilgili sıkıntı yok ise gece ve gündüz zamanının büyük bir kısmını (ihtiyaç duyarsa) uyuyarak geçirmeyi tercih eder. Bebeğinizin, dünyada geçirdiği zaman ve dünya ile ilgili uyaranları keşfetmesi arttıkça uyku saatleri azalır ve dolayısıyla uyanık kaldığı saatler çoğalır. (Yeni bebeği olan ebeveynlerin gece uykusuzluktan şikayetçi olması ise gayet doğaldır.)

Bebeğiniz uyuyacağı zaman, kesinlikle yüz üstü yatırılmamalıdır (yenidoğanlar için). Çünkü, bebeğinizin kasları henüz gelişmemiştir ve bedenini kontrol edemez. Kontrolsüz bir baş hareketi ile kendi kendine nefes yolunu kapatmış olacaktır. Bu yüzden bebek, sırt üstü yatırılmalıdır. El ya da ayak hareketleri ile yüzünü kapatma riski olduğundan dolayı, yakınında  (üstünde, etrafında) örtü, oyuncak bulundurulmamalıdır. Yüksek yataklar, ileriki dönemlerde (hareket yeteneğinin yüksek olduğu dönemlerde) düşme riskinden dolayı kesinlikle tercih edilmemelidir.

Bebeğinizin ihitiyacı, güzel bir oda dizaynı değil; sıcacık ve güvenli olan anne kucağıdır. Bebek, annesinin yanında olmasına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bebeğinizin en büyük ihtiyacı, annesine mümkün olan en yakın mesafede olmaktır. Bebek, duygusal olgunlukta olmadığı için, güvenle bağlandığı kişiyi kendisinden farklı biri olarak değil; doğrudan kendisi olarak algılamaktadır. Gelişim süreçleri ilerledikçe kendisi ve başkası üzerindeki algıları da gelişecektir.

Anne ile bebeğin yan yana yatması ise: uyku durumunda annenin kontrolsüzce bebeğin üzerine yatarak, onu tehlikeye sokması; uyku sersemliği ile memenin bebeğin solunum yollarını tıkaması gibi tehlikeli vaziyetler oluşturmaktadır.

Anne yanı beşiği kullanan arkadaşlarımdan aldığım dönütler ise sonraki dönemlerde yatağı ayırmak istediklerinde bebeğin bu duruma müsade etmemesi gibi bir dezavantajının olması.

Benim kullandığım yöntem ise bebeğin yatağının yatak odasında olup; ihtiyaç duyduğu her anda anne olarak benim yanında olmamdır. Mühim olan; geceleri çok ağlatmadan, yalnız olduğunu hissettirmeden, kıpırdandığı ve mızıldandığı anda ihtiyaçlarına hemen cevap verebilmektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz