
Güllaç Böreği
Evde uzun zamandır bekleyen, tatlıdan artan güllaç yapraklarını değerlendirmek istedim ama bu defa tatlısını yapmayarak; farklı bir tat denemek istedim ve ortaya balkabaklı güllaç böreği çıktı. Ayrıca belirtmek isterim ki hiç de pişman olmadım. Sonuç olarak, farklı lezzetlere açık olmakta fayda varmış 🙂
Tarife İlişkin Notlar;
- Yazmış olduğum malzeme ölçüleri; yarım paket güllaca göre verilmiştir (125 gram kadar oluyor). Evinizde 1 paket güllaç varsa (250 gram kadar oluyor). Malzeme miktarını 2 katına çıkartarak deneyebilirsiniz.
- Ben bu tarifteki güllaç böreğinde balkabaklı bir iç harç kullandım (Belki de güllacın tatlı olmasına alıştığımız için hafif de olsa tatlılık versin diye olabilir 🙂 Dipnot: İyi ki de böyle düşünmüşüm, çok yakıştı). Evinizde balkabak yoksa; alternatif olarak sadece patates; peynir + maydanoz; ya da sadece peynir gibi pek çok alternatif de kullanabilirsiniz.
- Evdeki küçük yavruma da tattıracağım için iç harç malzemelerine; acı pul biber; karabiber eklemedim. Siz damak tadınıza göre bunları da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
Güllacı ıslatmak için;
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta (sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
- Yarım çay kaşığı tuz
İç harcı için;
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı haşlanıp, püre haline getirilmiş balkabağı
- 2 adet rendelenmiş orta boy patates
- 1 adet küçük soğan
- Tuz
- Tatlı kırmızı toz biber
Üzerine sürmek için;
- 1 yumurta sarısı
- Kavrulmuş susam
Yapılışı:
Güllaç böreği yapımına iç harç malzemelerini hazırlamakla başlıyoruz.
Bir tavaya koyduğumuz 2 yemek kaşığı zeytinyağı içine, tüm iç harç malzemelerimizi ekliyoruz ve sebzelerin diriliği gidene kadar kavuruyoruz. Kavurma işleminden sonra; tavamızı kenara alıp; ılımasını beklerken güllaç yapraklarının üzerine süreceğimiz sosu hazırlıyoruz.
Bu sos için tüm malzemeleri (süt, yoğurt, sıvı yağ, tuz, yumurta beyazı) bir kabın içinde bir araya getirip karıştırıyoruz.
Önümüze 1 güllaç yaprağı alıyoruz ve hazırladığımız bu sosu güllaç yaprağının her tarafına sürüyoruz.
Biraz yumuşayınca, yaprağı ikiye katlıyoruz ve tekrar hafifçe sostan sürüyoruz.
Sonrasında iç harcımızdan koyuyoruz ve sarıyoruz.
Dolayıp; yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsimize diziyoruz.
Kalan tüm güllaç yaprakları için de aynı işlemi uyguluyoruz. En sonunda ise üzerine yumurta sarısı sürüp; kavrulmuş susamımızı serpiyoruz.
Önceden alt-üst ayarda ve 200 derecede ısıttığımız fırınımıza güllaç böreğimizi sürüyoruz. Üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra sıcak sıcak da, soğuyunca da (hiç fark etmez; iki durumda da gayet lezzetli oluyor) güllaç böreğini servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…