Tam Buğday Unlu Bazlama Tarifi

tam buğday unlu mini bazlama tarifi
tam buğday unlu mini bazlama tarifi

Tam Buğday Unlu Bazlama Tarifi

İçi pamuk gibi; dışı da hafif tıkırtılı sağlıklı, yapımı kolay ve lezzetli bir bazlama yemek istiyorsanız tam buğday unlu bazlama tarifimi bir okuyun derim 😉 Fırın çalıştırma; tavaya yağ koyma derdi olmadan tertemiz bir yapım aşaması gerektiren bir tarif olur kendileri 😉

İster ana yemeklerinizin yanında servis edeceğiniz ekmek niyetine; isterseniz arasına tereyağı, peynir, domates, salatalık koyarak sandviç yapabileceğiniz kahvaltı niyetine afiyetle tam buğday unlu bazlamaları tüketebilirsiniz.

Aşağıda vermiş olduğum ölçüler; tam ölçülüdür eğer siz tam buğday unu yerine, normal un kullanacaksanız biraz daha fazla eklemeniz gerekebilir.

Malzemeler:

  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • Bir tutam tuz

Yapılışı:

Tam buğday unlu bazlama yapımı için öncelikle 1 su bardağı ılık suya instant mayamızı atıyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. 15 dk bekletip; mayamızın çözülüp, kabarmasını bekliyoruz.

Un, tuz ve şekeri derin bir kaba alıp; karıştırıyoruz.

Ortasına çukur açıp; mayalı karışımımızı döküyoruz.

Ve iyice yoğuruyoruz. Tezgâha vura vura; hamurumuzun dışı pürüzsüz bir kıvam alana kadar 8 dk yoğursanız yeterli olur 😉 Hamurumuzun hafif ele yapışan bir hamur olması gerekmektedir.

Hamurumuzun üzerini örtüp; 2 saat mayalama işlemine bırakıyoruz.

İyice kabaran hamurumuzu tezgâh üstüne alıp; silindir hale getiriyoruz ve 6 eşit parçaya bölüyoruz.

Bu parçaları yuvarlaklar haline getiriyoruz.

Unladığımız tezgâhımızın üzerinde her bir yuvarlağı merdane yardımıyla ince olmayacak şekilde (1 cm yeterli) açıyoruz. İstediğiniz büyüklükte açabilirsiniz. Ben minik boy tercih ettim.

Açtığımız bazlamaları temiz bir bez üzerine seriyoruz ve üstünü kurumaması için tekrar örtüp; yarım saat de bu şekilde dinlendiriyoruz.

Bazlama hamurlarını bezin üstünden alırken; bezle birlikte hamuru kaldırın ve diğer elinizi üzerine yerleştirip hamuru çevirin 😉

Pofuduk pofuduk kabaran bazlama hamurlarımızı; önceden ısıtmış olduğumuz tavamıza alıyoruz. Bu arada belirteyim: tavaya herhangi bir yağ kesinlikle koymuyoruz.

Önlü arkalı kısık ateşte renk alana kadar pişiriyoruz (4 dk yeterli). Ocağınızın altını çok açarsanız bazlamanızın dışı yanap; içi çiğ kalabilir.

 

Eskilerin yaptığı gibi; sıcacık tam buğday unlu bazlamalarımızın arasına tereyağı sürüp; tuz serpebilirsiniz.

 

Afiyet olsun…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz