Kolostrum Nedir?

kolostrum
kolostrum

Kolostrum Nedir?

Anne sütü, insan organizmasının büyümesini, gelişmesini ve olgunlaşmasını destekleyen, her türlü besin ögesini ve diğer maddeleri de bünyesinde bulunduran, bebekler için en uygun besin ve doğal beslenme biçimidir.

Anne sütü, bebeği hem fiziksel hem de psikolojik olarak doyuran bir besindir. Doğumdan hemen sonra, bebek emzirilmeye başlanmalıdır. Yenidoğan bebek, belirli saat veya aralıklarda değil; her ağladığı zaman emzirilmelidir.

Anne sütü ve emzirme, anne ile bebek arasındaki en özel bağdır. Anne sütü alan bebeklerde, kronik hastalıklara daha az rastlanılmaktadır. Emzirme, aslında anneler için de en kolay yöntemdir. Çünkü pişirme, yemek hazırlığı, yemeği uygun ısıya getirme derdi, marketten ona uygun yiyecek/içecek satın alma derdi vs. yok.

Anne sütünün ilk 4-5 gününde gelen sarı renkte olan süte kolostrum adı verilir. Diğer bir deyişle ilk süt ya da ağız sütü (Geçiş sütü ise 5-10 günler arasında salgılanan süttür; üçüncü haftadan itibaren salgılanan süte ise olgun süt denmektedir).

Bazı anneler, kolostrumun koyu ve sarı renkli olması sebebiyle, bebeklerine vermek istememektedirler. Ancak bu ilk sütün, bebeklere muhakkak verilmesi gerekmektedir. Kendisi az, yararp fazla olan kolostrumun belli bazı özellikleri şunlardır:

  • İçerisinde bol miktarda antikor bulunmaktadır.
  • Yenidoğan bebeği, enfeksiyonlardan korumakta olup; ilk dışkıyı temizleyerek sarılığı önlemede önemli rol oynamaktadır. Başka bir deyişle, ilk dışkının (mekonyum) bağırsaktan geçişini sağlayan kolostrumdur.
  • Ayrıca bebeği, alerjiden de korumaktadır.
  • Özellikle A vitamini, sodyum ve çinko açısından çok zengindir. Bu yüzden, yenidoğanın sindirim sistemi için ilk günlerde kolostrumu alması çok önemlidir.
  • Protein değeri çok yüksektir.
  • Yağ ve laktoz oranı, olgun süte kıyasla daha azdır ( Anne emzirdikçe, anne sütündeki yağ ve laktoz oranı artacaktır).
  • D vitamini ve B12 açısından da oldukça zengindir.

    Anne sütü verilmeyen çocukta; yeterli büyüme ve gelişme görülmez. Bebeğin hastalıklara yakalanma riski artar. Ek gıdaya erken başlandığından dolayı böbreklerin yükü artar. Bebeğin bedensel ve beyinsel gelişi olumsuz bir biçimde etkilenebilir. İleri dönemlerde şişmanlık, kabızlık, kalp rahatsızlığına sahip olma ihtimali doğar. Kilo alması ve boyunun uzaması azalır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz