Karpatka Tarifi

karpatka tatlı nasıl yapılır
karpatka tatlı nasıl yapılır

Karpatka Tarifi

Diğer bir adı Polonya tatlısı olan Karpatka tatlısı yapımı oldukça basit ve lezzetli… İster çay, ister kahvenin yanında tercih edebileceğiniz gibi, sade olarak da tüketebilirsiniz 😉

Karpatka yapımı için gerekli olan malzemeler, aslında evimizde her zaman bulunan malzemeler. Herhangi özel ya da maliyetli bir malzemeye ihtiyacı yok karpatkanın 😉 Aşağıda, karpatka tatlısı için gerekli malzemeleri ve yapılış adımlarını detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Dileyenler, karpatka tarifini gönül rahatlığıyla deneyebilirler. Asla pişman olmayacaksanız 😉

Karpatka Yapımındaki Püf Noktalar:

  • Ocakta pişirdiğimiz karpatka hamurumuz kıvama ulaştığında, ocaktan aldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Bu soğuma aşaması, yumurtaların o an içinde pişmemesi açısından önemli.
  • Karpatka hamurumuzu yaparken, yumurtaları teker teker kırıp; mikser yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Karpatka hamurlarımız piştiğinde ılımaya bırakıyoruz.
  • Karpatka kremamız piştiğinde ise soğumaya bırakıyoruz.

Malzemeler:

Karpatka hamuru için;

  • Yarım  paket margarin (125 gram) (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı su (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Arasına süreceğimiz krema için;

  • Yarım paket margarin (125 gram) (oda sıcaklığında)
  • 1.5 çay bardağı toz şeker
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kadar elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya

Üzerine serpmek için

  • 2 yemek kaşığı kadar pudra şekeri

Kek kalıbını yağlamak için;

  • 1 yemek kaşığı kadar yumuşamış margarin

Yapılışı:

Karpatka yapımına öncelikle hamurunu yapmakla başlıyoruz. Bunun için ise bir tencere içine su ve margarini koyup, kaynayana kadar orta ateşte karıştırıyoruz. Kaynayınca tenceremizi kısık ateşe alıyoruz. Unumuzu ve tuzumuzu da ilâve edip; hamur kıvamı elde edinceye kadar sürekli karıştırıyoruz.

Karpatka hamurumuz kıvam alınca, ocaktan alıyoruz ve bir kap içine alıp soğumaya bırakıyoruz (Arada karıştırmaya devam ediyoruz). Bu soğuma aşaması, hamurun içine kırdığımız yumurtaların, o anda içinde pişmemesi için önemli bir adım. Hamurumuz biraz soğuduktan sonra üzerine yumurtalarımızı teker teker içine kırıp, mikser ile karıştırıyoruz. 3 ve 4. yumurta arasında kabartma tozunu da ekliyoruz.

Bu aşamayı daha detaylı anlatmam gerekirse; 1. yumurtayı kırıp; karıştırıyoruz. 2. yumurtayı alıp yine karıştırıyoruz. 3. yumurtayı da aynı şekilde karıştırıyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz ve 4. yumurtayı da içine kırıp mikser ile karıştırıyoruz.

Kelepçeli kabımızı yağlayıp; pişirme kağıdı ile etrafını sarıyoruz. Margarin ile yağladığımızda pişirme kâğıdı daha kolay yapışıyor, o yüzden önce margarin sürüp; sonra kabımızı ölçüsünde kestiğimiz pişirme kâğıdını kullanıyoruz.

Fırın kabımıza karpatka hamurumuzun yarısını koyup, yayıyoruz ve önceden alt-üst ayarda ve 170 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımızda pişiriyoruz.

Pişirme süresi için bizim kullandığımız fırında 25 dk yeterli oldu. Her fırının performansı farklı olduğu için, kontrol altında pişirmenizi öneririm 😉

Pişen hamurumuzun ilk katını ılımaya bırakıyoruz ve ikinci katını yapmaya başlıyoruz.

İkincisine de aynı işlemi uygulayarak,  karpatka hamurumuzun kalanını (yarısını) kelepçeli kabımızın tabanına yayıyoruz.

Ve aynı şekilde pişiriyoruz (alt-üst ayar, 170 derece, 25 dk kadar). Pişen hamurumuz bekledikçe yumuşayıp; çökecektir. Arasına süreceğimiz krema ile  bu yumuşaklık ultra olacaktır 😉

Bu arada krema yapımına başlayabiliriz. Karpatkanın kreması için; bir tencere için krema malzemelerinin  hepsini (vanilya ve margarin hariç) alıyoruz. Önce soğuk bir şekilde karıştırıp; birbirleriyle iyice özdeşleştirdikten sonra ocağa alıyoruz ve pişiriyoruz.

Karpatka kremamız piştikten sonra, ocaktan alıyoruz ve margarin & vanilya katıp karıştırıyoruz.

Daha pürüzsüz bir kıvam elde etmek için siz de mikserden geçirebilirsiniz.

Hazır olan karpatka kremamızın üzerini streçleyip, soğuması için bir kenarda bekletiyoruz. (Streç ile örtmemizin sebebi, kremamızın kabuk bağlamasını önlemek.)

Karpatka tatlısının son dokunuşları için karpatka hamurumuzun ilkini yine kelepçeli kalıbımızın içine alıyoruz.

Hamurumuzun üzerine, soğuyan kremamızın tamamını güzelce yayıyoruz.

Karpatka hamurumuzun ikincisini de üzerine kapatıyoruz.

Buzdolabında en az 6 saat bu şekilde dinlendiriyoruz.  Dinlenen karpatka tatlısını dilimleyip servis edebiliriz. Ben normalde pudra şekerini gıdaların üzerinde pek sevmem ama bu tatlıda üzerine pudra şekerini serperseniz, lezzetinin en az ikiye katlanacağını söyleyebilirim 😉

Afiyet olsun…

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz