Salatalık Turşusu Tarifi

salatalık turşusu yapımı
salatalık turşusu yapımı

Salatalık Turşusu Tarifi

Turşu; probiyotik barındırdığı için bağırsak & sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Evde yapılabilecek en basit turşulardan biri olan salatalık turşusu ise yemeklerin yanına yakıştığı gibi sade meze olarak da sofralarda yerini almaktadır.

Salatalık turşusu için kullanılan salatalıkların, taze olmasına çok dikkat ediniz. Sararmamış, yumuşamamış ve sert salatalık olması önemli. (İri salatalıklar, daha fazla tuz ve suyu içine çekeceği için çabuk yumuşar. O yüzden daha büyümemiş, tazeliği üstünde olan salatalıkları seçmenizde fayda var.)

Malzemeler

– 4 kilo minik turşuluk salatalık (İstediğiniz kadar  miktarı arttırıp; azaltabilirsiniz.)

– 1 adet soğan

– Yarım demet dereotu

– Üzüm sirkesi (Kavanozların kırtığına kadar – kavanozun dibinde yaklaşık iki parmak olacak kadar-)

– Damacana su ya da kaynatılmış soğutulmuş su (Sirkeyi ilave ettikten sonra kavanozun ağzına kadar)

– 1’er çorba kaşığı tuz (Her kavanoz içine 1’er tane)

– 1’er tatlı kaşığı şeker (Her kavanoz içine 1’er tane)

(Varsa “tane karabiber” de atın muhakkak 3-5 tane (Evde olmadığı için, ben ilave edemedim.)

Yapılışı

Öncelikle salatalıkları güzelce yıkıyoruz. Sonra sap kısımlarını resimdeki gibi kopartıyoruz ki sirkeli su, salatalığın içine daha kolay ulaşıp; turşu olma aşamasını hızlandırsın.

Plastik yerine; sağlık açısından cam kavanoz kullanmaya özen gösterin. Cam kavanozların dibine doğradığımız soğanları ve dereotunu ilave ediyoruz. (Dereotu ve soğan ikilisi turşuya farklı ve lezzetli bir aroma veriyor.)

Saplarını kestiğimiz salatalıkları, kavanozun içine sıkışık sıkışık, dik bir biçimde koyuyoruz.

Tuzu, şekeri ilave ediyoruz. Şeker koyulmasının nedeni, salatalık turşumuzu daha kıtır kıtır hale getirmesinden ötürüdür. Kırtığına (Kırtık dediğimiz şey; kavanozun alt kısmında çizgili olan yer, yaklaşık iki parmağa -yatay olarak- tekâbül ediyor.) kadar sirkeyi doldurup; ağzına kadar su ile dolduruyoruz. Bu arada önemli bir detay: Su olarak, çeşme suyunu tercih etmeyiniz. (Turşu suyu üzerinde oluşan beyaz katmanı oluşumunu engellemek için) Kaynatılıp soğutulmuş suyu ya da damacana suyu tercih ediniz.

Kavanozun içindeki işlemleri bitirdikten sonra, kavanozumuzun kapağını (kavanoz kapaklarının yeni olmasına özen gösteriniz) güzelce kapatıp; iyice çalkalıyoruz. Ve bulaşık makinesine yerleştiriyoruz. Bulaşık makinemizi maksimum sıcaklıkta (Bizim evdeki 70 derece, süre olarak ise yaklaşık 2,5 saat) çalıştırıyoruz.

 

Bulaşık makinesinden çıkan kavanozlarımızı, ters kapatıp soğuyana kadar yine ters şekilde bekletiyoruz.

Kavanozlarımız soğuduğu zaman, raflarımıza kaldırabiliriz. Salatalık turşularımız yaklaşık 10 gün içinde yemelik kıvamda olacaktır.

Afiyet olsun…

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz