Bebek Burun Tıkanıklığı

bebek burun tıkanıklığı
bebek burun tıkanıklığı

Bebek Burun Tıkanıklığı

Mevsim geçişlerinden biz de nasibimizi aldık ve 23 aylık kızımda bugün hafif ateş ve burun akıntısı vardı. Neler yaşayıp; hangi yöntemler uygulayıp faydasını gördüğümü sizlerle paylaşmak istiyorum ki sizlere de fikir olsun (muhakkak uygulayın demiyorum elbette, bu tarz her yazıda olduğu gibi: Doktorunuza danışın diyorum ;))

Akşam uyumasına yakın burnu tıkalı olduğu için uykuda sıkıntı yaşadık ve uyumasına rağmen sık sık (15 dk’da bir) uyandı. Ağlayarak derdini anlatmaya çalıştı yavrum. Bebeklerin o çaresizliğini anlatmaya kelime yok 🙁

Gün içinde ballı bitki çayı çayı içirdim bebeğime ılık şekilde. Nasıl mı? 23 aylık bebeğime 2 çay bardağı 2 öğünde içirdim (bebeğinizin yaşını göz önünde bulundurarak fazla da içirmeyin) İçinde neler vardı?

  • 2 adet tomurcuk gül kurusu
  • 1 adet portakal kabuğu
  • 1 avuç ıhlamur
  • 6 adet kurutulmuş kızılcık (alerjisi olup olmadığından emin olunuz)

Bunları 2 su bardağı su içinde kaynattım, altını kapattım ve 15 dk demlemeye bıraktım. Ilıyınca 1 çay bardağına süzerek koydum ve 1 çay kaşığı bal ekleyip içirdim 😉

Yine gün içinde, odasını sık sık havalandırdım. Normalde de havalandırırım ama bugün bir tık daha fazla havalandırdım.

Peki gecenin bir köründe burnu tıkanan bebeğime neler yaptım? (“Annelik zor dediler” diye boşuna koymadım bu sayfa hesabını)

Gün içinde ben serum fizyolojik damlatmamıştım sadece burnu akıyor diye. Ama gece işler tersine dönüp burnu tıkandı (acemi anne.com diyorum 🙁 )

Gece uyurken 2 burun deliğine ikişer damla damlattım. Risk budur çünkü normalde bu işleme ağlayan kızım, gece uyurken anlamadı bile (çok şükür)

Odasına yatağının kenarına 1 adet kuru soğana karanfiller batırdım ve koydum (nefes açıyor diye, tamamen doğal yöntem:) )

Bir havluya 5 damla limon yağı damlattım ve onu da yatağının kenarına koydum (bu da nefes açıyor diye)

Yattığı yastığını biraz yüksek tuttum.

Yapacak bir şey yok, pandemi döneminde acile gitmek istemedim; doktordan ilâç alıp, onu içsin istemedim. Bir de çok ağır geçirmedik, baştaki müdahaleler işe yaradı çok şükür. Ben genellikle son yöntem olarak ilaca başvuruyorum; doğrudur yanlıştır demiyorum ama olabildiğince bebeğimin ilaç kullanımını minimuma indirmeye çalışıyorum.

Ben önce doğal yollarla denemek istedim. Sonuç faydasını gördüm ve sıcağı sıcağına sizlerle paylaşmak istedim. Bizzat bebeğimin kendisine uyguladığım sadece ballı bitki çayım ve serum fizyolojik var; onun dışındakilerin hepsi bulunduğu ortamla ilgili yaptığım şeylerdi.)  Serum fizyolojik dışında uyguladıklarımı “kocakarı yöntemi” olarak nitelendirebilirsiniz, doğrudur (ben öyle düşünüyorum çünkü:) ama ne varsa eskilerde var “bazen”; her zaman değil :))

Allah kimseyi evlâdının sağlığından, gülüşünden mahrum etmesin der; uykuya kaçarım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz