Bebeğimin İlk 1 Yılında Neler Yaşanıyor?

6 aylık bebek
6 aylık bebek

Bebeğimin İlk 1 Yılında Neler Yaşanıyor?

Bebeğimizin ilk 1 yılında (3 ay – 6 ay – 9 ay – 12 ay) öne çıkan gelişim basamaklarını inceleyelim:

 

İLK 3 AY

Bebeğimiz 3 aylık iken, artık annesi ile güven dolu bir bağlanmanın keyfindedir. Annesinin sesini diğer seslerden ayırt eder. Annesi seslendiği zaman sesin geldiği yere yönelir, ellerinden çektiğiniz zaman başını tutabilir, çok mutlu olduğunda sevincini çığlık atarak gösterebilir. Bebeğiniz dünya ve özellikle annesi ile iletişim kurabilecek yeteneklerle doludur. Öğrenmeye, daha fazla şeyleri keşfetmeye olan merakı maksimum seviyededir. Bir eli ile diğer elini tutar ve bu iki elin birbirine nasıl değdiğini, değince hissettirdiklerini anlamaya uğraşır. Bu durum, bebeğinizin benlik algısının gelişmesinin ilk zamanlarıdır. Tüm bu verileri özenle kaydeder ve birbiri ile ilişkilendirir.

 

İLK 6 AY

6. aya ulaşıldğında artık bebeğimiz bir destek ile oturabilir konumdadır. Başını boynunun üzerinde gayet rahat bir biçimde tutabiliyordur. 6 aydır zihni çok büyük bir yapılanma ile uğraşmıştır ve bu yapılanma devam etmektedir. Kesintisiz kayıt yapmaktadır. Elleri ile kavramayı öğrenmiş, eline verdiğiniz herşeyi sıkmayı, ağzına götürmeyi, uzun uzun evirip çevirip bakmayı sever. Annesi ile bağı daha da kuvvetlenmiştir. Kelimelerle henüz ifade edemese de isteklerini anlatmak için ellerini, kollarını, sesini amaçlı bir biçimde kullanmayı öğrenmiştir. Elindeki nesneleri sık sık yere atar. Bu da dünyayı anlamak için yaptığı deneylerden sadece bir tanesidir.  Elinde olan bir nesnenin nereye gittiğini gözü ile takip eder. Attığında ve onu bulduğunda yeni bir şey öğrenmenin mutluluğu ile sevinç çığlıkları atar. “Hayıır, oyuncak atılmaz.” gibi tepkiler vermeyin. Onun yerine, yere attığında üzülmeyeceğiniz nesneleri eline vermeyi tercih edin 🙂 Bu aylar, ilk dişlerin çıkmaya başladığı dönemdir. Diş kaşıma eldivenleri (resimde de görüldüğü gibi) kurtarıcınız olabilir. Her bebeğin, diş çıkmasına verdiği tepki farklıdır. Kiminde rahatsızlık olmaz, kiminde ise ateşlenme gibi rahatsızlıklar görülebilir.

 

İLK  9 AY

Bebeğinizin birkaç saniye de olsa ayakta olmasına hazırlıklı olun. Bir yere tutunurak durursa, bu saniyeler uzayabilir. Her bebekte bu durum farklılık gösterebilir, kıyaslamalara girip de canınızı sıkmayın. Bebeğiniz, emeklemede ve taklit etmede tam bir ustadır. Sizin yaptıklarınızı taklit edebilir. Kendi eşyalarını paylaşmayı istemeyebilir. Dünya ile uyum çabası devam etmektedir. Kendisi ile ilgili bazı düşünceler geliştirmiş ve “Ben de buradayım!” demek için tüm fırsatları değerlendirmektedir. Küçük motor becerileri oluşmaya başlamıştır (parmakları ile nesneleri tutması gibi). Bu dönemde alıştırma bardaklarında verdiğiniz suyu, sizin yardımınız olmadan tutup; içebilir. “İçemez, aman dökülüverir.” demeyin, bırakın döksün, dağıtsın. Bu belirtiler 9. aydan önce de sonra da olabilir. Daha önce dediğim gibi, bu gelişim süreçleri bebekten bebeğe farklılık gösterir. Önemli  olan bebeğinizi ne kadar tanıdığınız… Bebeğinizi güzelce gözlemleyin ki; bebeğinizden fazlasını ya da azını istemeyin. Ayrıca bu dönem, bebeğinizin yapmış olduğu kayıtları yavaş yavaş ortaya çıkarmaya başladığı dönemdir. Hazır olun! Bebeğiniz konuşma denemeleri yapıyor 🙂

 

12. AY

Bebeğinizin ilk doğumgünü… Etrafındakilerle iletişim kurabilen, kendi başına ayağa kalkabilen, bir yere tutunarak birkaç adım atabilen, isteklerini mimikleriyle, sesiyle, elleriyle, yüzüyle ifade edebilen, keşfetme dürtüsü ile herşeyi ağzına sokan, yere atmak isteyen küçük insan 🙂 Bebeğiniz 1 yaşına gelmişse ve bol bol gülücükler saçıyorsa, hayat enerjisi yüksek ise anne ile güvenli bir bağ oluşmuş demektir. Şekilleri eşleştirmeyi, koca bir kutunun içindekileri boşaltıp, boşalttıklarını tekrar kutunun içine koymayı, topu atmayı ve tutmayı becerebilir. Müzik ritimlerine eşlik edebilir. Bu ilk yıl; güvenli bağların oluştuğu, dünyanın korkulacak bir yer olmadığının anlaşıldığı dönemdir. (2. yılda da güvenli bağlanma devam etmektedir.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz