Balkabaklı Ekmek Tarifi

sebzeli ekmek tarifi
sebzeli ekmek tarifi

Balkabaklı Ekmek Tarifi 

Ekmekte patates kullanılır da balkabak neden kullanılmaz dedim ve balkabağını çok seven minik kızım için balkabaklı ekmek yaptım… Kızımdan daha da çok biz yedik; tadının güzelliği ve hafif turuncu rengi iyice güzel yaptı ekmeğimizi 😉

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı balkabağı püresi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
  •  2.5 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

Yapılışı:

Bir kâse içinde ılık süt, 1 yemek kaşığı toz şeker ve instant mayayı karıştırıyoruz. 10 dakika kadar köpük köpük olana kadar bekliyoruz.

Hazırladığımız bu karışımın içine, kalan şekerimizi ve tereyağını alıp karıştırıyoruz.

Ardından; balkabağı püresi, tuz ve 3 su bardağı kadar elenmiş unu ilâve ediyoruz. Güzelce karıştırıp yoğuruyoruz.

(Elinizde önceden artan balkabağı püresi yoksa, öncelikle balkabağının kabuklarını soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz.  Sonrasından yıkıyoruz ve bir tencereye alıyoruz. Üzerini geçene kadar su ekliyoruz ve yumuşayana kadar pişiriyoruz. Bu süreyi kısaltmak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Yumuşayan balkabaklarını robottan geçiriyoruz ya da bir çatal yardımıyla iyice eziyoruz.)

En az 10 dakika boyunca yoğuruyoruz ki, balkabağı ekmeği malzemeleri birbiriyle iyice özdeşleşsin. (İşlem sonunda, yumuşak ama ele yapışmayan bir ekmek hamuru elde etmek gerekiyor.)

Yoğurduğumuz hamurun üzerini örtüp, 1 saat mayalamaya bırakıyoruz. Bu beklemenin sonunda ise ekmek hamurunun hacminin 2 katına çıkması gerekiyor.

Mayalanan hamurumuzu, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıyoruz ve 45 dk kadar da tepsi mayası için mayalamaya bırakıyoruz.

Tepsi mayasında mayalanan balkabaklı ekmek hamurumuzun yanına bıçakla çizik atıyoruz (fazla bastırmamaya dikkat edin).

Fırça yardımıyla balkabaklı ekmek üzerine süt serpiştiriyoruz (çekirdek içlerinin yapışması ve iyice kızarması için) ve çekirdek içini üzerini süs için kullanıyoruz. Çekirdek içinin çok güzel bir tat katacağına emin olabilirsiniz 😉

Fırınımıza ısıya dayanaklı 1 kâse içine su dolduruyoruz ve fırınımızın tabanına yerleştiriyoruz. Böylece balkabaklı ekmeğimizin dışının taş gibi sertleşmesini önlemiş oluyoruz.

Önceden alt-üst ayarda, 200 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımıza ekmeğimizi sürüyoruz. İlk 10 dakikadan sonra, fırınımızın derecesini 180 dereceye indiriyoruz. Ve ekmeğimizin altı – üstü iyice pişene kadar fırında tutuyoruz.

Pişen balkabaklı ekmeğimizi bir bez içine alıp; oda sıcaklığında ılımaya bırakıyoruz. Ilıdıktan sonra kesip, tüketebilirsiniz.

Aşağıdaki görselde de balkabaklı ekmek içinin gözeneklerini görüp; yumuşaklığını tahmin edebilirsiniz 😉

Afiyet olsun…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz