Yağ Çekmeyen, Mayasız Pişi Tarifi

pişi mayasız
pişi mayasız

Yağ Çekmeyen, Mayasız Pişi Tarifi

Kahvaltı sofralarının (özellikle de pazar günleri) vazgeçilmez tatlarından biridir pişi. Ne zaman yaparsam yapayım, nedendir bilinmez beni çocukluğuma götürür. Belki de ailecek kahvaltıya oturduğumuz zamanlarda yapıldığından ötürüdür. Pufuduk, sıcacık ve çaya çok yakışmasından dolayı, kahvaltıda tercih edilen hamur işlerinden bir tanesidir.

Pişi başka bir deyişle hamur kızartması, Anadolu’da çok çeşitli isimlerle bilinmektedir. Kimi kabartma tozu, kimi karbonat, kimi instant maya, kimisi de yaş maya kullanır. Peynirle de olur; reçelle de olur; çikolatayla da olur. Kısacası tuzlu yanına da tatlı yanına da yakışır.

Bu tarifte, mayalama için beklemeye gerek yok. Çünkü, maya kullanmayıp; karbonat kullandım. Hazırlaması ve pişirmesi toplamda yarım saatimi bile almadı, o derece pratik bir pişi tarifi… Yağ çekmediği için de yerken hiçbir yağ tadı almadığınız için, kızartma ağırlığı yapmıyor.

Malzemeler:

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 3 su bardağı sıvı yağ (tavada kızartmak için)

Yapılışı:

Yağ çekmeyen, mayasız pişi tarifi için öncelikle yoğurt, yumurta, karbonat ve tuzu bir kap içinde karıştırıyoruz.

Unumuzu yavaş yavaş, kontrollü bir şekilde ekliyoruz (ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir pişi hamuru olmalı.)

Ben 2 su bardağı un kullandım ama kullandığınız yoğurdun sululuk oranı; yumurtanın büyüklüğü vs gibi etkenler de ölçüyü değiştirebilir. O yüzden istenilen kıvamı alana kadar, kontrollü olarak unu yavaş yavaş ekliyoruz.

Hazırladığımız hamuru iki bezeye ayırıyoruz. İki bezeyi de çok ince olmayacak şekilde (1 cm yeterli) bir merdane ya da oklava yardımıyla unladığımız tezgâh üzerinde açıyoruz. (Pişi hamuru, merdane ya da oklavaya yapışırsa; onları da unlayınız.)

(Güzel şekilli açamama olayıma, siz yine de çok takılmayın, tadına güvenin 🙂 )

Açtığımız beze hamurun, bıçak ile karelere bölüyoruz.

Tavaya koyduğunuz yağın iyice kızmış olmasına ve bolca dikkat ediniz.

Pişilerimizin bir tarafını pişirince, diğer tarafına çevirerek o tarafı da kızarana dek pişiriyoruz. Pişen pişilerimizi, önce kağıt havlu serdiğimiz tabağa; sonra da normal tabağa koyuyoruz.

Özellikle kahvaltılarımızda sıcak sıcak tüketebiliriz 😉

Afiyet olsun…

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz