Beypazarı Kurusu Tarifi

beypazarı kurusu tarifi
beypazarı kurusu tarifi

Beypazarı Kurusu Tarifi

Beypazarı Kurusu adından da tahmin edildiği gibi Ankara’nın Beypazarı ilçesinin ünlü bir atıştırmalığıdır.

Eskiden Beypazarı’ndaki herkes kendi kurusunu kendi pişirirmiş. (Kuru bir şekilde yapılma nedeni ise kışlık hazırlık olarak yapılması imiş.) Yerlileri bu kuruları, taş fırınlarda yaparlarmış ve kuruların altlarının küllenmemesi için, altlarına asma yaprakları sererlermiş. Elektrikli fırınlarda yapılmaya başlandığından beri ise asma yaprakları kullanılmamaya başlanmış.

Günümüzde Beypazarı yerlileri, kendi kurularını yapmak yerine fırınlardan satın almaya başlamışlar. Turist olarak Beypazarı ilçesine gezmeye gittiğinizde çarşısında (en hareketli kısım) neredeyse her dükkanının önünden ikramlık tattırmak için yarışırlar.

Bu durumdan şikayetçi olmamak lazım. Çünkü ben bu tadı, bu sayede keşfettim. Öyle sevdim ve tadı damağımda kaldı ki; hamilelik dönemimde, Beypazarı’na giden arkadaşlarıma da sipariş verdim. Gevrek olması, mis gibi tereyağı ile özdeşleşen tarçın kokusu aklıma geldikçe aşerme şımarıklığım tetiklendi.

 

 

 

 

Sonra da kendi kendime: “Bunu yemek için illa Beypazarı’na giden birilerine mi ulaşmak zorundayım?” diye düşündüm ve kendim yapmaya karar verdim. (Süpermarketlerden birinde bulmuştum ancak tadını beğenmemiştim.)

Beypazarı Kurusu Malzemeleri:

Günlük atıştırmalık olarak tüketilebilecek; hem sağlıklı, hem de doyurucu bir tarif olan Beypazarı kurusunu yemek için Ankara’nın Beypazarı ilçesine gitmeye gerek yok. Malzemelerine kolay bir şekilde ulaşıp; evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz.

  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı un
  • 150 gr tereyağı
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Beypazarı Kurusu Yapılışı:

Öncelikle; tereyağını eritiyoruz. Sıcak tereyağı ile soğuk sütü buluşturup; böylece mayalanma için uygun ortam hazırlamış oluyoruz. Hemen ardından mayayı katıp, iyice yediriyoruz. Geri kalan malzemeleri katıp; iyice yoğuruyoruz (kurabiye kıvamı olacak.) Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra, bezelere ayırıyoruz ve her bir bezeyi  iki elimizle boylamasına uzatıyoruz. Küçük küçük kesiyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında, üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişince çıkartıp, içindeki kuruları soğumaya bırakıyoruz. (Şimdi söyleyeceğim adım, kurularımızın istediğimiz kıtırlığa ulaşması açısından oldukça önemlidir.) Tamamen soğuduktan sonra, fırının ısısını 100 dereceye getirip, 30 dk sürecek şekilde bir kez daha fırınlıyor ve tepsiyi boşaltıyoruz.Raf ömrü uzun olan bir yiyecek olduğundan Beypazarı kurularını ister kavanozlara, isterseniz buzdolabı poşetlerine boşaltıp; uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz. (Oda sıcaklığında maksimum 2 hafta; buzlukta dondurarak ise maksimum 6 ay süre ile). Afiyet olsun…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz