Balık Biber Turşusu Tarifi

közlenmiş biber turşusu
közlenmiş biber turşusu

Balık Biber Turşusu Tarifi

Turşu, antioksidan bakımından ise zengin olduğu için bağışıklık sistemimiz için önemli bir besin kaynağıdır. Turşunun içerisinde, insan vücudu için gerekli olan magnezyum, kalsiyum gibi mineraller mevcuttur.

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşu, neredeyse her sofradaki yerini afiyetle almaktadır. Kış mevsiminde ise mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu hazırlıklarına, sonbahar mevsiminde başlanmaktadır. Çeşitli pek çok meyve ve sebze turşusu evde yapılabilir ve öğünlerimizi tatlandıran ya da “acı”landıran bir lezzet olarak midemizdeki yerini alabilir.

Turşu; bağırsak & mide problemleri yaşamımızın önüne geçebileceği gibi; turşuyu yaparken kullandığımız üzüm sirkesi, vücudumuzun damar hastalıkları ya da kalp rahatsızlıkları ile yüzleşmesini engelleyebilmektedir.

Kolay kolay İç Anadolu pazarında bulunmayan, bulunduğunda da “Aaaa!” diye şaşkınlık yaratan bir biber turşusundan bahsedeceğim sizlere: Balık Biber Turşusu

Kendileri, Trakya mutfağından gelme bir turşu çeşidi. Hem yapımı kolay, hem de damak tadına hitap eden bir lezzet. Değişik turşu tarifi denemek isteyenler için ideal bir turşu çeşitidir. Marketlerden alıp yiyebileceğiniz bir lezzet değil daha doğrusu ben hiçbir markette balık biber turşusunu görmedim. Satın aldığınız biberler, acı olabilir bunu göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Ve seçtiğiniz biberlerin, taze olmasına dikkat ediniz.

Balık Biber Turşusu Malzemeleri:

– 1 kg balık biber

Her bir kavanoz için:

– 1 çorba kaşığı tuz

– 1 tatlı kaşığı şeker

– Kavanozun ağzına kadar üzüm sirkesi

Balık Biber Turşusu Yapılışı:

Önceden güzelce yıkadığımız ve saplarını kopardığımız balık biberleri temiz bir bez ya da peçete yardımıyla kuruluyoruz. Bir tavada güzelce közlüyoruz. Kavanozların ağzına kadar köz biberleri dolduruyoruz. Her bir kavanoza, közlenen biberleri paylaştırıyoruz. Her bir kavanoz için 1 çorba kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyip; ağzına kadar üzüm sirkesi ile dolduruyoruz. (Su kullanmıyoruz, sadece üzüm sirkesi) (Dilerseniz diş diş sarımsak ya da maydanoz yaprakları da ekleyebilirsiniz.) Kavanozların kapağını sıkıca kapatarak, her bir kavanozu ters çeviriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca da serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Balık biber turşusunu hemen tüketmeyiniz. Yaklaşık olarak 1 ay turşunuzun olgunlaşmasını bekleyiniz. Olgunlaştıktan sonra yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz