Sağlıklı Güllaç Tarifi

sağlıklı güllaç yapılışı
sağlıklı güllaç yapılışı

Sağlıklı Güllaç Tarifi

Geleneksel tatlı dediğimiz zaman, çoğumuzun gözü korkar. Ama güllaç geleneksel bir Türk tatlısı olmakla birlikte, inanın bana yapımı bir o kadar basit. Genellikle de karşımıza, Ramazan Ayı’nda iftar sofralarında karşımıza çıkıyor. Kendisi zaten hafif bir tatlı olmasına rağmen, bu tarifte ufak birkaç revize ile daha da hafif hale getiriyoruz.

Güllaç tatlısının orjinalinde de zaten yüksek oranda protein var (sütten dolayı) ama bu tarifte şeker kullanmayarak (orjinalinde şeker var), sağlıklılık derecesini bir tık daha arttırıyoruz 😉

Tarife ilişkin notlar;

  • Sağlıklı güllaç tarifinde verdiğim malzemelerle 2 cup çıkıyor. Siz istediğiniz cup adedi için malzeme miktarını orantılı olarak arttırıp, azaltabilirsiniz.
  • Ben, bu tarifte fındık kullandım. Siz dilerseniz ceviz ya da antep fıstığı da kullanabilirsiniz. İkisi de çok yakışıyor.
  • Üstünü süsleme işi ise sizin göz ve damak zevkinize kalmış birşey. Alternatif olarak fikir vermek gerekirse: Nar tanesi, file badem ve antep fıstığı tozu da çok yakışacaktır 😉
  • Sütü ısıtırken sıcaklığına dikkat ediniz çünkü çok ısınırsa güllaç yapraklarını hamur hale getirebilir; çok ılık olursa da güllaç yapraklarını istenilen kıvamda ıslatmayabilir. O yüzden kaynatmadan, ısıtıyoruz sadece.

Malzemeler:

  • 1.5 yaprak güllaç
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı bal
  • Bir avuç dolusu fındık
  • 4 adet çilek
  • 1 çay kaşığı vanilya aroma verici

Yapılışı:

Sağlıklı güllaç yapımı için öncelikle tavaya sütü koyuyor ve kaynatmadan sadece ısıtıyoruz. Isınan sütümüzü ocaktan alıp, içine 2 yemek kaşığı balı koyuyoruz. Siz dilerseniz balı arttırıp, azaltabilirsiniz. Vanilyayı da ekliyoruz ve karıştırıyoruz.

Güllaçları, hazırladığımız bu süte batırıyoruz. Güllaç  yaprakları bu şekilde yumuşuyor ve cup’ın içinde süt bekledikçe çekmeye devam edecektir 😉

Cuplarımızın tabanına dilimlediğimiz çileği diziyoruz.

Cup’ın yarısına kadar süte batırdığımız güllaç yapraklarından bir kısmını koyuyoruz. Araya dövülmüş fındık serpiştiriyoruz.

Ardından, kalan güllaç yapraklarımızı koyuyoruz. Tencere dibinde süt kalmışsa, onu da cup’larımza paylaştırıyoruz.

Cup’ımızın alttan görünüşü aşağıdaki görseldeki gibi şık duracaktır 😉

Üstünü de dileğimiz gibi süsleyebiliriz. Ben, dövülmüş fındık ve çilek ile süsledim.

Sağlıklı güllaç tatlımızı buzdolabına kaldırıyoruz ve en az 3 saat buzdolabında muhafaza ettikten sonra tüketebiliriz.

Afiyet olsun…

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz