Evde Granola Yapımı

granola nasıl yapılır
granola nasıl yapılır

Evde Granola Yapımı

Hem sağlıklı, hem de doyurucu bir öğün alternatiflerinden birisidir Granola. Yulaf ezmesi zaten başlı başına yüksek oranda kalsiyum ve lif içermektedir. Bundan dolayı granolanın besleyicilik değeri de oldukça fazladır. Marketlerde hazır bir şekilde de satılmakta ama satın almadan evdeki malzemelerle kendi granolanızı kendi damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. Ara öğün veya kahvaltınızı (üstelik zamandan da oldukça tasarruf ederek) granola ile atlatabilirsiniz 😉

Uzun süre dayanan bir besin kendisi. Evde granolayı basitçe hazırlayarak, hava almayan kapaklı kap ya da kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 avuç dolusu çiğ badem
  • 1 avuç dolusu çiğ fındık
  • 1 avuç dolusu ceviz içi
  • 1 avuç dolusu ay çekirdeği içi (kabak çekirdeği içi de olur)
  • 3 yemek kaşığı bal (fıstık ezmesi de olur)
  • Yarım çay bardağı üzüm pekmezi (keçiboynuzu pekmezi de olur)
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (yoksa sıvı yağ da olur)
  • 1 çay kaşığı tarçın (biraz zencefil de ekleyebilirsiniz, ben tercih etmedim.)
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Buzdolabı poşetinin içine kuru yemişlerimizi alıyoruz ve merdane (tokmak, bardak vs de olur) yardımıyla çok fazla ufalamadan, iri parçalar halinde kalacak şekilde kırıyoruz.

Yulaf ezmesinin içine kırdığımız kuru yemişleri ekliyoruz. (Ceviz, fındık ve ceviz kullandım ben; siz istediğiniz kuru yemişi de ilâve edebilirsiniz. (çiğ kaju da olur)

Bal, pekmez, tarçın, hindistan cevizi yağı, yulaf, ay çekirdeği içini de ayrı bir kapta karıştırıyorum ve bunları yulaflı karışımımıza ekleyerek; birbirleriyle özdeşlene kadar güzelce karıştırıyoruz. Dilerseniz sevdiğiniz meyve pürelerini de katabilirsiniz (elma, şeftali püresi gibi)

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine, granola karışımımızı yayıyoruz. Bu aşamada üzerini bir spatula yardımıyla düzeltebilirsiniz.

Önceden ısıtmış olduğumuz 170 derecelik fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz. Granulamızı fırından çıkartıp, karıştırıyoruz ve tekrar fırına atıyoruz. 10 dakika kadar daha pişiriyoruz. Toplamda 25 dakika yeterli ama siz yine de yakmadan gözetim altında tutunuz. (Rengini alması, piştiği anlamına gelecektir.) Pişen granulamızı soğumaya bırakıyoruz. (Fırından çıktığında yumuşak olacaktır; soğudukça sertleşecektir ve çıtır çıtır olacaktır.)

Pişen ve soğuyan granulamızı elimizle parçalayarak muhafaza edeceğimiz kavanoz kaplarına koyuyoruz.

İster sütle, ister yoğurtla tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun…

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz